Author Archives: Anders Sigvald

Längtan

Det är den 21 mars och våren är i antågande och vi har nog alla sett något vårtecken som exempelvis att flyttfåglar återvänder och att gruset sopas upp från gatorna. En annan skön känsla är att vakna upp på morgonen och inse att det är ljust ute och solen skiner. Det gör säkerligen saker och ting mycket lättare att genomföra både privat såsom på arbetet. Igår var det vårdagjämning och snart ska vi flytta fram klockan vilket gör det ljusare på kvällen.

För de som spelar fotboll är det kanske att byta grusplanen mot gräsplanen ett vårtecken som de troligtvis längtar efter under hela vintern. Barnen i det spanska fotbollslaget Margatania FC längtade efter att göra mål. Denna längtan uppfylldes i den sista matchen för säsongen då de gjorde sitt första mål någonsin.
”L’equip petit (The litte team) – Kids of Margatania F.C.”

Reflektion:
Vad längtar du efter?

CeBIT 2012

När klockan slog över till att bli den 10 mars satt jag på en buss någonstans i Danmark och troligtvis sov jag vid denna tidpunkt. Jag hade tillsammans med tre lärare och tjugo elever från John Bauergymnasiet i Kalmar besökt CeBIT-mässan i Hannover, Tyskland.

Denna resa påbörjades den 8 mars då vi gick på bussen som skulle ta oss ner till Bispingen där vi skulle bo en natt. Typiskt nog började det att snöa strax efter att vi passerat Karlskrona, men detta övergick senare till snöblandat regn desto längre söderut vi kom. I Malmö gjorde vi det första stoppet på vägen och då för att äta lunch på en känd hamburgerkedja. En halvtimme senare fortsatte vi vår resa och inte långt efter att vi åkt in i Danmark visade sig solen och det blev vackert väder. Detta väder höll i sig hela vägen ner till Bispingen. Under resan ner till Rödby för att köra ombord på färjan mot Puttgarden såg vi resans första film, Smala Sussie. Väl ombord på färjan fick vi en välförtjänt bensträckare. Den varade i ca 45 minuter innan vi var framme i Puttgarden. Från Puttgarden ner till Bispingen tog det mellan två och tre timmar och vi passerade bland annat Hamburg.

Väl framme i Bispingen och boendet åt vi middag, inhandlade mat och dryck anpassad att ta med under mässbesöket. Några av oss gick även en kortare promenad i samhället för att se oss omkring. När vi kom tillbaka inleddes spelkvällen, där ett lärarlag mötte tre elevlag i frågesport. Segrare i detta spel blev lärarlaget. Viktigt att tillägga är att spelet inte var riggat, men frågar ni eleverna skulle de säga att lärarna fick alldeles för lätta frågor. Detta motsäger vi oss bestämt.

Den nionde mars inleddes klockan 07.00 på morgon med gemensam frukost i matsalen följt av 1,5 timmes bussfärd mot Hannover och CeBIT-mässan. Eleverna hade fram till klockan 18:00 på sig att uppleva mässan och allt som den bjöd på. Däribland kan nämnas olika robotar, snabba bilar, hårdvara, mjukvara, spel, kostymklädda människor och häftiga montrar.

Fler bilder från CeBIT-mässan kommer att läggas upp vid ett senare tillfälle

Fotspår

Vi har nu gått in i en ny månad och det soliga och varma vädret för årstiden håller i sig. Nu behöver det inte komma mer snö utan nu ser man fram emot fler vårtecken och fler soliga och varma dagar. Sedan några veckor tillbaka råder det influensatider och nya toppnoteringar rapporteras i nyheterna i antalet personer som insjuknar.
Antalet inlägg på denna sida har minskat en del de senaste dagarna, mestadels på grund av förkylning och vad det innebär. Nu känner man att man börjar komma tillbaka och därmed kommer fler inlägg att skrivas.

Idag är det den tredje mars och några händelser som ägde rum denna dag ur ett historiskt perspektiv är,
Att nyhetsmagasinet Time gav ut sitt första nummer den tredje mars 1923.
Att den 3 mars 1931 blev ”The Star-Spangled Banner” USA:s nationalsång. Texten skrevs 1814 av Francis Scott Key. Före 1931 var det ”My Country ’Tis Of Thee” som var nationalsång för USA. Den är skriven av Samuel Francis Smith och melodin baseras på är den brittiska nationalsången ”God Save the Queen”. Kan också nämnas som intressant fakta att ”God Save the Queen” och ”The Star-Spangled Banner” är två nationalsånger där landets namn inte nämns i texten, vilket är ovanligt. Även i vår nationalsång ”Du gamla du fria” nämns inte landet.

Om vi blickar framåt, dock inte så lång utan till söndagen den fjärde mars. Då är det dags för Vasaloppet, världens största skidtävling med över 15000 personer anmälda och det är 9 mil långt. Det första Vasaloppet arrangerades 1922 och vanns av Ernst Alm. Skidloppet går mellan Sälen och Mora i Gustav Vasas fotspår.

”Gustav Vasas Dalarna”:

Reflektion:
Vilka fotspår går du i?

Film:
Det första Vasaloppet

Vårtecken

En dag i februari, inte vilken dag som helst utan den 29 februari, dagen som går under namnet skottdagen. Denna dag infaller var fjärde år och anledningen till detta är att man vill justera och bibehålla almanackan i fas med årstidsåret. Ett årstidsår består av ca 365,24219 dagar, vilket gör att man inte alltid kan använda sig av 365 dagar i almanackan utan måste skjuta in en extra dag var fjärde år.

Denna dag inleddes med dimma, men övergick senare i sol och ett härligt vårväder. Än finns det chans eller risk beroende på vem man frågar att det kommer snö, men låt oss njuta av vårvädret.

Reflektion:
När inleds våren för dig?
Vad ser du som vårtecken?

Se en stjärna på vandring

Vecka 8 är snart till ända och för ett antal län i landet är även sportlovet snart slut. Några län som har haft sportlov denna vecka är Kalmar, Skåne, Uppsala och Östergötland (förutom Ydre kommun). Nästa vecka är även den en sportlovsvecka och då har bland annat Dalarna, Stockholm, Västmanland och Värmland sportlov. Under veckan har vi kunnat läsa nyheter om att Grekland fått nytt lån godkänt, att det skett en tågkrasch i Buenos Aires i Argentina med 50 personer dödade och över 700 skadade och att Stefan Löfven partiledare för socialdemokraterna, presenterade sitt lag. Dessutom möttes vi den 23 februari av nyheten att en prinsessa fötts i Sverige. Prinsessan kommer heta Estelle Silvia Ewa Mary och bli hertiginna av Östergötland. Estelle är ett franskt namn och kommer från det latinska namnet Stella och betyder stjärna. Den 21 februari kunde vi läsa ett inlägg om en ”gudinna från norr” om bland annat norrsken, men även stjärnor och planeter.

I slutet av februari till mitten av mars har vi möjligheten att se planeterna Merkurius, Venus och Jupiter.

Enligt Nationalencyklopedin är en planet en ”typ av kropp i bana kring en stjärna” och ett annat namn för planeter är ”vandringsstjärnor”.