Category Archives: Teknik & IT

CeBIT 2012

När klockan slog över till att bli den 10 mars satt jag på en buss någonstans i Danmark och troligtvis sov jag vid denna tidpunkt. Jag hade tillsammans med tre lärare och tjugo elever från John Bauergymnasiet i Kalmar besökt CeBIT-mässan i Hannover, Tyskland.

Denna resa påbörjades den 8 mars då vi gick på bussen som skulle ta oss ner till Bispingen där vi skulle bo en natt. Typiskt nog började det att snöa strax efter att vi passerat Karlskrona, men detta övergick senare till snöblandat regn desto längre söderut vi kom. I Malmö gjorde vi det första stoppet på vägen och då för att äta lunch på en känd hamburgerkedja. En halvtimme senare fortsatte vi vår resa och inte långt efter att vi åkt in i Danmark visade sig solen och det blev vackert väder. Detta väder höll i sig hela vägen ner till Bispingen. Under resan ner till Rödby för att köra ombord på färjan mot Puttgarden såg vi resans första film, Smala Sussie. Väl ombord på färjan fick vi en välförtjänt bensträckare. Den varade i ca 45 minuter innan vi var framme i Puttgarden. Från Puttgarden ner till Bispingen tog det mellan två och tre timmar och vi passerade bland annat Hamburg.

Väl framme i Bispingen och boendet åt vi middag, inhandlade mat och dryck anpassad att ta med under mässbesöket. Några av oss gick även en kortare promenad i samhället för att se oss omkring. När vi kom tillbaka inleddes spelkvällen, där ett lärarlag mötte tre elevlag i frågesport. Segrare i detta spel blev lärarlaget. Viktigt att tillägga är att spelet inte var riggat, men frågar ni eleverna skulle de säga att lärarna fick alldeles för lätta frågor. Detta motsäger vi oss bestämt.

Den nionde mars inleddes klockan 07.00 på morgon med gemensam frukost i matsalen följt av 1,5 timmes bussfärd mot Hannover och CeBIT-mässan. Eleverna hade fram till klockan 18:00 på sig att uppleva mässan och allt som den bjöd på. Däribland kan nämnas olika robotar, snabba bilar, hårdvara, mjukvara, spel, kostymklädda människor och häftiga montrar.

Fler bilder från CeBIT-mässan kommer att läggas upp vid ett senare tillfälle

Internationell kampanj firar 20 år

Robert Muller, en veteran från Vietnamkriget reste 1991 till Kambodja för att stödja och hjälpa krigsveteraner. Han hade själv förlorat båda benen under kriget i Vietnam och han var grundare för ”Amerikanska stiftelsen för Vietnamveteraner”. Många av de krigsveteraner han träffade hade skadats av landminor. Det var under denna resa det stod klart för honom att av de som hade skadats av landminor var de flesta civila och inte militärer. Efter hemkomsten till USA undersökte han möjligheterna till att skapa en internationell kampanj som skulle arbeta för ett förbud mot landminor i världen.

Idéen om att skapa en internationell kampanj fick snabbt ett starkt stöd och 1992 grundades och lanserades den ”internationella kampanjen för ett förbud av landminor” (ICBL) av Jody Williams med stöd av sex olika organisationer, Handicap International, Human Rights Watch, Mines Advisory Group, medico international, Physicians for Human Rights och Vietnam Veterans of America Foundation

Den ”Internationella Röda Korskommittén” (ICRC) gav 1995 sitt stöd till ICBL och dess arbete för att få ett förbud mot landminor i världen. Det var första gången som de öppet stödde en organisation eller ett politiskt mål.

År 1997 fick ICBL stor uppmärksamhet då 122 länder skrev under ett fördrag om att förbjuda landminor. Samma år tilldelades Jody Williams Nobels fredspris som grundare och samordnare för ICBL. I mars 1999 började det undertecknade fördraget gälla och det firades världen över. Fördraget innebar ett förbud mot att använda, tillverka, lagra och sälja landminor.

Idag verkar ICBL i över 90 länder och har över 1400 organisationsmedlemmar.
Enligt FN dör mellan 15000 och 20000 människor varje år på grund av landminor och de flesta är barn, kvinnor och äldre. FN uppskattar att det finns över 110 miljoner landminor utlagda i över 70 länder runt om i världen. De påminner människor om pågående och tidigare konflikter. De används fortfarande som vapen i krig. Enligt Unicef blev Nepal 2011 det andra landet i Asien att få sina minfält röjda. Kina var det land som var först ut med att ha röjt sina minfält. En landmina beräknas kosta mellan 3 – 30 dollar och det kan jämföras med vad det kostar för att neutralisera en landmina. Detta uppskattas kosta mellan 300 – 1000 dollar.

Mines Advisory Group har tillsammans med MediaStorm filmat i Laos under 2011. Det resulterade i dokumentären ”Surviving the Peace” som handlar om hopp och förödelse. Den visar arbetet med att röja minfält och hur människor påverkas av att ha minfält nära sina hem.

Ur ett fågelperspektiv

En vinterdag i februari, ute skiner solen och snön ligger grann och fin på marken. Ni sitter i soffan och tittar på vinterstudion som sänds på TV. Medan ni väntar på att nästa åkare ska ge sig ute i slalombacken tittar ni ut genom fönstret. Ute möts ni av det vackra vädret och funderar på om ni ska lämna TV-soffan och värmen för en promenad. Medan ni funderar över detta sätter sig en koltrast på balkongräcket och blickar ut över området. Koltrasten slänger en blick på den snötäckta balkongen i hopp om att hitta något ätbart.

En koltrast (Turdus merula) var från början en skygg fågel som levde i skogen. Under de senaste hundra åren har den vandrat närmare de bebyggda områdena såsom villaträdgårdar och parker i städerna. En koltrast äter bland annat sniglar, insekter, maskar, bär och frukter. Den är ca 25 cm lång och är en av de större fåglarna bland trastfåglar. Hanen är svart med en gulorange näbb och honan är brunssvart med en näbb som kan variera en del i färg såsom, grå, brun och gul. Koltrasten är en av de mest välbekanta och uppskattade fåglarna i Sverige och den blev 1962 utsedd till Sverige nationalfågel efter en omröstning.

Det engelska namnet på koltrast är blackbird. Blackbird är också smeknamnet på ett amerikanskt flygplan, men planets officiella namn är SR-71 och tillverkades av Lockheed Martin. En föregångare till SR-71 var A-12 som gjorde sin första provflygning den 25 april 1962. Båda dessa flygplan hade ungefär samma form och storlek. De hade lång räckvidd, kunde komma upp i hastigheter över mach3 och flyga på hög höjd. Något annat som kunde flyga på hög höjd var rymdkapseln Friendship 7. I en sådan rymdkapsel skickades amerikanen John Glenn upp i rymden. Detta skedde samma år som flygplanet A-12 gjorde sin första provflygning. John Glenn ingick tillsammans med sex andra astronauter i Mercuryprojektet. Projektet inleddes i oktober 1958 och var USA’s första projekt för bemannade rymdflygningar. Fram till att projektet avslutades 1963 genomfördes sex stycken bemannade flygningar. NASA, den amerikanska rymdstyrelsen hade tre mål med projektet:
Skicka upp en människa i rymden och även gå in i omloppsbana runt jorden.
Undersöka människans möjligheter att fungera i rymden.
På ett säkert sett få ner både människa och farkost tillbaka till jorden.

När Mercuryprojektet avslutades 1963 hade alla mål blivit uppnådda. Nästa projekt att ta vid var Geminiprojektet, men det är en helt annan historia.

Förutom projekt för bemannade rymdflygningar som hade namnet Mercury, fanns det även ett bilmärke med samma namn. Under perioden som projektet för bemannade rymdflygningar pågick tillverkades det flera olika bilmodeller av bilmärket Mercury, bland annat en som hette Comet. Översätter man ordet comet till svenska blir det komet och gör man en sökning i nationalencyklopedin får man fram att en komet är en ”diffust lysande himlakropp som tillhör solsystemet”. Den Europeiska rymdstyrelsen sände 2004 upp en rymdsond vid namn Rosetta som har målet att på nära håll kunna studera och ta bilder på kometen 67P/Churyomov-Gerasimenko. År 2014 kommer rymdsonden gå in i omloppsbana runt kometen.

Tips på länkar:
Europeiska rymdstyrelsens (ESA) sidor om rymdsonden Rosetta:
engelska eller svenska

Dokumentär om Mercuryprojektet och astronauten John Glenn (engelska)
Lyssna på koltrastens sång och få mer information om fågeln. (svenska)

Ryska forskare bekräftar att de nått Vostoksjön

Den 6 februari skrev National Geographic att ryska forskare var nära att nå Vostoksjön som ligger under Antarktis tjocka is.

Nu, bara några dagar efter den nyheten bekräftar de ryska forskarna att de har nått ner till Vostoksjön. Sjön ligger på 3766 meters djup.

Vill ni veta mer om Vostoksjön rekommenderas det att se dokumentären ”The lost world of lake Vostok”. Den är på engelska och är ca 50 minuter lång.

Öster ligger söder om oss…

Den sjunde februari är snart tillända och går snart över till den åttonde februari, men innan detta sker låt oss göra en sammanfattning av dagen som gått.

Dagen inleddes med att jag vaknade upp i en bostad som var något kallare än vanligt, men kort efter att jag hade gått upp kom värmen tillbaka och innetemperaturen var snart åter på normal nivå. Efter frukost och lite firande av födelsedagen var det dags att ta den traditionsenliga promenaden till arbetet. Just denna dag stod det vinterfriluftsdag på schemat och jag hade skrivit upp mig på att hjälpa till med estetisk verksamhet. Under förmiddagen skulle eleverna skapa isskulpturer och resultatet blev bland annat Kalmar slott och en igelkott. Efter lunch var det dags för besök på konstmuseet och en rundvandring till några av Kalmars olika statyer och monument. Arbetet avslutades och firandet av födelsedagen fortsatte i form av en middag på en restaurang i Kalmars centrala delar. Jag är väldigt nöjd med denna soliga vinterdag och alla aktiviteter som ägt rum under dagen och kvällen.

När man var på väg hem från restaurangen kunde man se en upplyst Ölandsbro om man tittade lite åt öster. När vi hör någon säga ordet öster tänker vi kanske främst på fotbollslaget Östers IF från Växjö som i en träningsmatch mot Kalmar FF vann med 3-2 för några dagar sedan. Någon annan kanske tänker på väderstrecket öster.

Öster om Kalmar ligger Öland och öster om Öland ligger Lettland. Reser man ännu mer österut kommer man till Ryssland och frågar man en rysk tolk om öster svarar han eller hon vostok, då vostok betyder öster på ryska.

Vostok är även namnet på en rysk rymdkapsel som började utvecklas år 1956 av vetenskapsmannen Sergej Koroljov. Det var rymdkapseln Vostok1 som Jurij Gagarin klev in i den 12 april 1961. När denna rymdkapsel lyfte från stäppen i Kazakstan sa Jurij Gagarin följande ord över radio, ”Pojechali!”. På svenska betyder det ”vi reser!”. Med denna resa blev Jurij Gagarin den förste människan i rymden och Ryssland första land med att skicka upp en människa i rymden. Den andra människan i rymden blev amerikanen Alan Shepard som skickades upp den femte maj 1961. Skillnaden mellan de två första resorna till rymden var att amerikanen inte gick in i omloppsbana runt jorden. Den förste amerikanen som skickades upp i rymden och även i omloppsbana runt jorden var John Glenn. Detta ägde rum i februari 1962. Den första kvinnan i rymden var ryskan Valentina Tereshkova och hon skickades upp i juni 1963.

Vostok är också namnet på en sjö som ligger söder om oss, närmare bestämt på Antarktis. Denna sjö, som inte är frusen, ligger långt under isen på Antarktis. Detta har medfört att den har varit isolerad i många miljoner år. Forskare vill nu undersöka om det finns liv där nere vid sjön genom att sända ner robotar. På National Geographic’s hemsida kan ni läsa mer om sjön Vostok (Engelska).