Category Archives: Samhälle

Längtan

Det är den 21 mars och våren är i antågande och vi har nog alla sett något vårtecken som exempelvis att flyttfåglar återvänder och att gruset sopas upp från gatorna. En annan skön känsla är att vakna upp på morgonen och inse att det är ljust ute och solen skiner. Det gör säkerligen saker och ting mycket lättare att genomföra både privat såsom på arbetet. Igår var det vårdagjämning och snart ska vi flytta fram klockan vilket gör det ljusare på kvällen.

För de som spelar fotboll är det kanske att byta grusplanen mot gräsplanen ett vårtecken som de troligtvis längtar efter under hela vintern. Barnen i det spanska fotbollslaget Margatania FC längtade efter att göra mål. Denna längtan uppfylldes i den sista matchen för säsongen då de gjorde sitt första mål någonsin.
”L’equip petit (The litte team) – Kids of Margatania F.C.”

Reflektion:
Vad längtar du efter?

Fotspår

Vi har nu gått in i en ny månad och det soliga och varma vädret för årstiden håller i sig. Nu behöver det inte komma mer snö utan nu ser man fram emot fler vårtecken och fler soliga och varma dagar. Sedan några veckor tillbaka råder det influensatider och nya toppnoteringar rapporteras i nyheterna i antalet personer som insjuknar.
Antalet inlägg på denna sida har minskat en del de senaste dagarna, mestadels på grund av förkylning och vad det innebär. Nu känner man att man börjar komma tillbaka och därmed kommer fler inlägg att skrivas.

Idag är det den tredje mars och några händelser som ägde rum denna dag ur ett historiskt perspektiv är,
Att nyhetsmagasinet Time gav ut sitt första nummer den tredje mars 1923.
Att den 3 mars 1931 blev ”The Star-Spangled Banner” USA:s nationalsång. Texten skrevs 1814 av Francis Scott Key. Före 1931 var det ”My Country ’Tis Of Thee” som var nationalsång för USA. Den är skriven av Samuel Francis Smith och melodin baseras på är den brittiska nationalsången ”God Save the Queen”. Kan också nämnas som intressant fakta att ”God Save the Queen” och ”The Star-Spangled Banner” är två nationalsånger där landets namn inte nämns i texten, vilket är ovanligt. Även i vår nationalsång ”Du gamla du fria” nämns inte landet.

Om vi blickar framåt, dock inte så lång utan till söndagen den fjärde mars. Då är det dags för Vasaloppet, världens största skidtävling med över 15000 personer anmälda och det är 9 mil långt. Det första Vasaloppet arrangerades 1922 och vanns av Ernst Alm. Skidloppet går mellan Sälen och Mora i Gustav Vasas fotspår.

”Gustav Vasas Dalarna”:

Reflektion:
Vilka fotspår går du i?

Film:
Det första Vasaloppet

Se en stjärna på vandring

Vecka 8 är snart till ända och för ett antal län i landet är även sportlovet snart slut. Några län som har haft sportlov denna vecka är Kalmar, Skåne, Uppsala och Östergötland (förutom Ydre kommun). Nästa vecka är även den en sportlovsvecka och då har bland annat Dalarna, Stockholm, Västmanland och Värmland sportlov. Under veckan har vi kunnat läsa nyheter om att Grekland fått nytt lån godkänt, att det skett en tågkrasch i Buenos Aires i Argentina med 50 personer dödade och över 700 skadade och att Stefan Löfven partiledare för socialdemokraterna, presenterade sitt lag. Dessutom möttes vi den 23 februari av nyheten att en prinsessa fötts i Sverige. Prinsessan kommer heta Estelle Silvia Ewa Mary och bli hertiginna av Östergötland. Estelle är ett franskt namn och kommer från det latinska namnet Stella och betyder stjärna. Den 21 februari kunde vi läsa ett inlägg om en ”gudinna från norr” om bland annat norrsken, men även stjärnor och planeter.

I slutet av februari till mitten av mars har vi möjligheten att se planeterna Merkurius, Venus och Jupiter.

Enligt Nationalencyklopedin är en planet en ”typ av kropp i bana kring en stjärna” och ett annat namn för planeter är ”vandringsstjärnor”.

Miracle on Ice

Ni har precis kommit hem från arbetet och ska inom kort ordna med kvällsmat. Denna kväll vill ni bli klara med kvällsmaten och andra sysslor snabbare än vanligt. Anledningen är att finalen i hockey under vinter-OS i Lake Placid, USA sänds på TV. Det är den 22 februari, år 1980 och i finalen möts USA och Sovjet. Ett Sovjet som har dominerat de senaste turneringarna i hockey, både i OS och i VM. Några dagar innan OS invigdes den 13 februari hade Sovjet vunnit med 10-3 över USA i en träningsmatch.

Vid denna tidpunkt pågick kalla kriget och Sovjet hade några månader tidigare invaderat Afghanistan. USA hade under 1970-talet haft ett antal kriser och misslyckanden såsom Watergateskandalen och Vietnamkriget. Då OS invigdes satt 52 amerikaner som gisslan i Teheran, Irans huvudstad. Detta sedan den amerikanska ambassaden hade blivit attackerad av människor som stödde revolutionen i Iran. De olika händelserna medförde troligtvis än mer kyliga relationer mellan USA och Sovjet. Finalen i hockey betydde väldigt mycket för båda nationerna, men kanske mest för USA om man väger in alla kriser och misslyckanden. Den var inte bara viktig ur ett idrottsperspektiv utan även politiskt.

USA ställde upp med collegespelare och amatörer då inga spelare från ”National Hockey League” (NHL) deltog. Det var inte förrän 1998 som även spelare från NHL var med i en OS-turnering. I det lag som Sovjet ställde upp med fanns spelare såsom, Sergej Makarov, Alexej Kasatonov, Vjatjeslav Fetisov och Vladimir Krutov. Dessa spelare tillsammans med Igor Larionov bildade senare under 1980-talet en femma som blev legendarisk efter alla framgångar för sitt Sovjet.

USA lyckades vinna finalen med 4-3 och detta ses som ett mirakel inom hockeyvärlden. Sovjet sågs som stora favoriter med alla sina vinster i tidigare matcher och turneringar. Denna match och seger för USA fick namnet ”Miracle on Ice”.

Dokumentärer:
”Miracle On Ice”
Miracle On Ice (engelska)

”1980 USA Hockey Team TEAM Story”
Del 1 (engelska)
Del 2 (engelska)
Del 3 (engelska)

Annan intressant fakta:
I vinter-OS i Lake Placid använde man konstgjord snö för första gången.
Ingemar Stenmark vann guld i både storslalom och slalom.
Sverige vann brons i hockeyturneringen efter USA och Sovjet.

Att sätta röster till djur

Tänk er en solig dag, ni är ute på en promenad…
Ni går i de centrala delarna av staden och njuter av att kunna vara ute i det sköna vädret. Lite senare kommer ni till en av stadens parker och ser många fåglar som valt parkens träd som tillfällig rastplats. Många av fåglarna sjunger ut sin sång och denna sång upplever ni som väldigt vacker. Detta gör att ni blir på ett ännu bättre humör och känner antydan till lite vår i luften. Föreställ er nu denna fågelsång, som att fåglarna istället pratar om er som går förbi, exempelvis om vilka kläder ni har på er, om ert sätt att gå och så vidare. För fåglarna kanske det blir ett roligt inslag i vardagen att studera oss människor och att kanske lägga till sina röster på oss.