Category Archives: Natur

Natur

Fotspår

Vi har nu gått in i en ny månad och det soliga och varma vädret för årstiden håller i sig. Nu behöver det inte komma mer snö utan nu ser man fram emot fler vårtecken och fler soliga och varma dagar. Sedan några veckor tillbaka råder det influensatider och nya toppnoteringar rapporteras i nyheterna i antalet personer som insjuknar.
Antalet inlägg på denna sida har minskat en del de senaste dagarna, mestadels på grund av förkylning och vad det innebär. Nu känner man att man börjar komma tillbaka och därmed kommer fler inlägg att skrivas.

Idag är det den tredje mars och några händelser som ägde rum denna dag ur ett historiskt perspektiv är,
Att nyhetsmagasinet Time gav ut sitt första nummer den tredje mars 1923.
Att den 3 mars 1931 blev ”The Star-Spangled Banner” USA:s nationalsång. Texten skrevs 1814 av Francis Scott Key. Före 1931 var det ”My Country ’Tis Of Thee” som var nationalsång för USA. Den är skriven av Samuel Francis Smith och melodin baseras på är den brittiska nationalsången ”God Save the Queen”. Kan också nämnas som intressant fakta att ”God Save the Queen” och ”The Star-Spangled Banner” är två nationalsånger där landets namn inte nämns i texten, vilket är ovanligt. Även i vår nationalsång ”Du gamla du fria” nämns inte landet.

Om vi blickar framåt, dock inte så lång utan till söndagen den fjärde mars. Då är det dags för Vasaloppet, världens största skidtävling med över 15000 personer anmälda och det är 9 mil långt. Det första Vasaloppet arrangerades 1922 och vanns av Ernst Alm. Skidloppet går mellan Sälen och Mora i Gustav Vasas fotspår.

”Gustav Vasas Dalarna”:

Reflektion:
Vilka fotspår går du i?

Film:
Det första Vasaloppet

Vårtecken

En dag i februari, inte vilken dag som helst utan den 29 februari, dagen som går under namnet skottdagen. Denna dag infaller var fjärde år och anledningen till detta är att man vill justera och bibehålla almanackan i fas med årstidsåret. Ett årstidsår består av ca 365,24219 dagar, vilket gör att man inte alltid kan använda sig av 365 dagar i almanackan utan måste skjuta in en extra dag var fjärde år.

Denna dag inleddes med dimma, men övergick senare i sol och ett härligt vårväder. Än finns det chans eller risk beroende på vem man frågar att det kommer snö, men låt oss njuta av vårvädret.

Reflektion:
När inleds våren för dig?
Vad ser du som vårtecken?

Se en stjärna på vandring

Vecka 8 är snart till ända och för ett antal län i landet är även sportlovet snart slut. Några län som har haft sportlov denna vecka är Kalmar, Skåne, Uppsala och Östergötland (förutom Ydre kommun). Nästa vecka är även den en sportlovsvecka och då har bland annat Dalarna, Stockholm, Västmanland och Värmland sportlov. Under veckan har vi kunnat läsa nyheter om att Grekland fått nytt lån godkänt, att det skett en tågkrasch i Buenos Aires i Argentina med 50 personer dödade och över 700 skadade och att Stefan Löfven partiledare för socialdemokraterna, presenterade sitt lag. Dessutom möttes vi den 23 februari av nyheten att en prinsessa fötts i Sverige. Prinsessan kommer heta Estelle Silvia Ewa Mary och bli hertiginna av Östergötland. Estelle är ett franskt namn och kommer från det latinska namnet Stella och betyder stjärna. Den 21 februari kunde vi läsa ett inlägg om en ”gudinna från norr” om bland annat norrsken, men även stjärnor och planeter.

I slutet av februari till mitten av mars har vi möjligheten att se planeterna Merkurius, Venus och Jupiter.

Enligt Nationalencyklopedin är en planet en ”typ av kropp i bana kring en stjärna” och ett annat namn för planeter är ”vandringsstjärnor”.

Gudinna från norr…

Ett något mulet väder möter oss denna tisdag den 21 februari. Många har sportlov och ägnar sig kanske åt någon vinteraktivitet såsom pulkaåkning, åka skridskor eller skidor. Andra kanske väljer att besöka något av stadens museum eller ta en simtur i simhallen.

Vid mulet väder döljs den vackra himlen och allt man kan få möjlighet att se och uppleva från den. Stjärnor, planeter, satelliter och om man har tur även norrsken. Bor man i de södra delarna av Sverige är det inte lika ofta man får möjligheten att uppleva just norrsken. Beger man sig däremot mer norrut i landet ökar chanserna till att få se det. För de som inte har möjligheten att själva uppleva norrsken på plats rekommenderas det att se ”Aurora 2012” som filmades i Norge av Christian Mülhauser.

Att sätta röster till djur

Tänk er en solig dag, ni är ute på en promenad…
Ni går i de centrala delarna av staden och njuter av att kunna vara ute i det sköna vädret. Lite senare kommer ni till en av stadens parker och ser många fåglar som valt parkens träd som tillfällig rastplats. Många av fåglarna sjunger ut sin sång och denna sång upplever ni som väldigt vacker. Detta gör att ni blir på ett ännu bättre humör och känner antydan till lite vår i luften. Föreställ er nu denna fågelsång, som att fåglarna istället pratar om er som går förbi, exempelvis om vilka kläder ni har på er, om ert sätt att gå och så vidare. För fåglarna kanske det blir ett roligt inslag i vardagen att studera oss människor och att kanske lägga till sina röster på oss.