Monthly Archives: februari 2012

Vårtecken

En dag i februari, inte vilken dag som helst utan den 29 februari, dagen som går under namnet skottdagen. Denna dag infaller var fjärde år och anledningen till detta är att man vill justera och bibehålla almanackan i fas med årstidsåret. Ett årstidsår består av ca 365,24219 dagar, vilket gör att man inte alltid kan använda sig av 365 dagar i almanackan utan måste skjuta in en extra dag var fjärde år.

Denna dag inleddes med dimma, men övergick senare i sol och ett härligt vårväder. Än finns det chans eller risk beroende på vem man frågar att det kommer snö, men låt oss njuta av vårvädret.

Reflektion:
När inleds våren för dig?
Vad ser du som vårtecken?

Se en stjärna på vandring

Vecka 8 är snart till ända och för ett antal län i landet är även sportlovet snart slut. Några län som har haft sportlov denna vecka är Kalmar, Skåne, Uppsala och Östergötland (förutom Ydre kommun). Nästa vecka är även den en sportlovsvecka och då har bland annat Dalarna, Stockholm, Västmanland och Värmland sportlov. Under veckan har vi kunnat läsa nyheter om att Grekland fått nytt lån godkänt, att det skett en tågkrasch i Buenos Aires i Argentina med 50 personer dödade och över 700 skadade och att Stefan Löfven partiledare för socialdemokraterna, presenterade sitt lag. Dessutom möttes vi den 23 februari av nyheten att en prinsessa fötts i Sverige. Prinsessan kommer heta Estelle Silvia Ewa Mary och bli hertiginna av Östergötland. Estelle är ett franskt namn och kommer från det latinska namnet Stella och betyder stjärna. Den 21 februari kunde vi läsa ett inlägg om en ”gudinna från norr” om bland annat norrsken, men även stjärnor och planeter.

I slutet av februari till mitten av mars har vi möjligheten att se planeterna Merkurius, Venus och Jupiter.

Enligt Nationalencyklopedin är en planet en ”typ av kropp i bana kring en stjärna” och ett annat namn för planeter är ”vandringsstjärnor”.

Miracle on Ice

Ni har precis kommit hem från arbetet och ska inom kort ordna med kvällsmat. Denna kväll vill ni bli klara med kvällsmaten och andra sysslor snabbare än vanligt. Anledningen är att finalen i hockey under vinter-OS i Lake Placid, USA sänds på TV. Det är den 22 februari, år 1980 och i finalen möts USA och Sovjet. Ett Sovjet som har dominerat de senaste turneringarna i hockey, både i OS och i VM. Några dagar innan OS invigdes den 13 februari hade Sovjet vunnit med 10-3 över USA i en träningsmatch.

Vid denna tidpunkt pågick kalla kriget och Sovjet hade några månader tidigare invaderat Afghanistan. USA hade under 1970-talet haft ett antal kriser och misslyckanden såsom Watergateskandalen och Vietnamkriget. Då OS invigdes satt 52 amerikaner som gisslan i Teheran, Irans huvudstad. Detta sedan den amerikanska ambassaden hade blivit attackerad av människor som stödde revolutionen i Iran. De olika händelserna medförde troligtvis än mer kyliga relationer mellan USA och Sovjet. Finalen i hockey betydde väldigt mycket för båda nationerna, men kanske mest för USA om man väger in alla kriser och misslyckanden. Den var inte bara viktig ur ett idrottsperspektiv utan även politiskt.

USA ställde upp med collegespelare och amatörer då inga spelare från ”National Hockey League” (NHL) deltog. Det var inte förrän 1998 som även spelare från NHL var med i en OS-turnering. I det lag som Sovjet ställde upp med fanns spelare såsom, Sergej Makarov, Alexej Kasatonov, Vjatjeslav Fetisov och Vladimir Krutov. Dessa spelare tillsammans med Igor Larionov bildade senare under 1980-talet en femma som blev legendarisk efter alla framgångar för sitt Sovjet.

USA lyckades vinna finalen med 4-3 och detta ses som ett mirakel inom hockeyvärlden. Sovjet sågs som stora favoriter med alla sina vinster i tidigare matcher och turneringar. Denna match och seger för USA fick namnet ”Miracle on Ice”.

Dokumentärer:
”Miracle On Ice”
Miracle On Ice (engelska)

”1980 USA Hockey Team TEAM Story”
Del 1 (engelska)
Del 2 (engelska)
Del 3 (engelska)

Annan intressant fakta:
I vinter-OS i Lake Placid använde man konstgjord snö för första gången.
Ingemar Stenmark vann guld i både storslalom och slalom.
Sverige vann brons i hockeyturneringen efter USA och Sovjet.

Gudinna från norr…

Ett något mulet väder möter oss denna tisdag den 21 februari. Många har sportlov och ägnar sig kanske åt någon vinteraktivitet såsom pulkaåkning, åka skridskor eller skidor. Andra kanske väljer att besöka något av stadens museum eller ta en simtur i simhallen.

Vid mulet väder döljs den vackra himlen och allt man kan få möjlighet att se och uppleva från den. Stjärnor, planeter, satelliter och om man har tur även norrsken. Bor man i de södra delarna av Sverige är det inte lika ofta man får möjligheten att uppleva just norrsken. Beger man sig däremot mer norrut i landet ökar chanserna till att få se det. För de som inte har möjligheten att själva uppleva norrsken på plats rekommenderas det att se ”Aurora 2012” som filmades i Norge av Christian Mülhauser.

Att sätta röster till djur

Tänk er en solig dag, ni är ute på en promenad…
Ni går i de centrala delarna av staden och njuter av att kunna vara ute i det sköna vädret. Lite senare kommer ni till en av stadens parker och ser många fåglar som valt parkens träd som tillfällig rastplats. Många av fåglarna sjunger ut sin sång och denna sång upplever ni som väldigt vacker. Detta gör att ni blir på ett ännu bättre humör och känner antydan till lite vår i luften. Föreställ er nu denna fågelsång, som att fåglarna istället pratar om er som går förbi, exempelvis om vilka kläder ni har på er, om ert sätt att gå och så vidare. För fåglarna kanske det blir ett roligt inslag i vardagen att studera oss människor och att kanske lägga till sina röster på oss.