Öster ligger söder om oss…

Den sjunde februari är snart tillända och går snart över till den åttonde februari, men innan detta sker låt oss göra en sammanfattning av dagen som gått.

Dagen inleddes med att jag vaknade upp i en bostad som var något kallare än vanligt, men kort efter att jag hade gått upp kom värmen tillbaka och innetemperaturen var snart åter på normal nivå. Efter frukost och lite firande av födelsedagen var det dags att ta den traditionsenliga promenaden till arbetet. Just denna dag stod det vinterfriluftsdag på schemat och jag hade skrivit upp mig på att hjälpa till med estetisk verksamhet. Under förmiddagen skulle eleverna skapa isskulpturer och resultatet blev bland annat Kalmar slott och en igelkott. Efter lunch var det dags för besök på konstmuseet och en rundvandring till några av Kalmars olika statyer och monument. Arbetet avslutades och firandet av födelsedagen fortsatte i form av en middag på en restaurang i Kalmars centrala delar. Jag är väldigt nöjd med denna soliga vinterdag och alla aktiviteter som ägt rum under dagen och kvällen.

När man var på väg hem från restaurangen kunde man se en upplyst Ölandsbro om man tittade lite åt öster. När vi hör någon säga ordet öster tänker vi kanske främst på fotbollslaget Östers IF från Växjö som i en träningsmatch mot Kalmar FF vann med 3-2 för några dagar sedan. Någon annan kanske tänker på väderstrecket öster.

Öster om Kalmar ligger Öland och öster om Öland ligger Lettland. Reser man ännu mer österut kommer man till Ryssland och frågar man en rysk tolk om öster svarar han eller hon vostok, då vostok betyder öster på ryska.

Vostok är även namnet på en rysk rymdkapsel som började utvecklas år 1956 av vetenskapsmannen Sergej Koroljov. Det var rymdkapseln Vostok1 som Jurij Gagarin klev in i den 12 april 1961. När denna rymdkapsel lyfte från stäppen i Kazakstan sa Jurij Gagarin följande ord över radio, ”Pojechali!”. På svenska betyder det ”vi reser!”. Med denna resa blev Jurij Gagarin den förste människan i rymden och Ryssland första land med att skicka upp en människa i rymden. Den andra människan i rymden blev amerikanen Alan Shepard som skickades upp den femte maj 1961. Skillnaden mellan de två första resorna till rymden var att amerikanen inte gick in i omloppsbana runt jorden. Den förste amerikanen som skickades upp i rymden och även i omloppsbana runt jorden var John Glenn. Detta ägde rum i februari 1962. Den första kvinnan i rymden var ryskan Valentina Tereshkova och hon skickades upp i juni 1963.

Vostok är också namnet på en sjö som ligger söder om oss, närmare bestämt på Antarktis. Denna sjö, som inte är frusen, ligger långt under isen på Antarktis. Detta har medfört att den har varit isolerad i många miljoner år. Forskare vill nu undersöka om det finns liv där nere vid sjön genom att sända ner robotar. På National Geographic’s hemsida kan ni läsa mer om sjön Vostok (Engelska).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *