Ur ett fågelperspektiv

En vinterdag i februari, ute skiner solen och snön ligger grann och fin på marken. Ni sitter i soffan och tittar på vinterstudion som sänds på TV. Medan ni väntar på att nästa åkare ska ge sig ute i slalombacken tittar ni ut genom fönstret. Ute möts ni av det vackra vädret och funderar på om ni ska lämna TV-soffan och värmen för en promenad. Medan ni funderar över detta sätter sig en koltrast på balkongräcket och blickar ut över området. Koltrasten slänger en blick på den snötäckta balkongen i hopp om att hitta något ätbart.

En koltrast (Turdus merula) var från början en skygg fågel som levde i skogen. Under de senaste hundra åren har den vandrat närmare de bebyggda områdena såsom villaträdgårdar och parker i städerna. En koltrast äter bland annat sniglar, insekter, maskar, bär och frukter. Den är ca 25 cm lång och är en av de större fåglarna bland trastfåglar. Hanen är svart med en gulorange näbb och honan är brunssvart med en näbb som kan variera en del i färg såsom, grå, brun och gul. Koltrasten är en av de mest välbekanta och uppskattade fåglarna i Sverige och den blev 1962 utsedd till Sverige nationalfågel efter en omröstning.

Det engelska namnet på koltrast är blackbird. Blackbird är också smeknamnet på ett amerikanskt flygplan, men planets officiella namn är SR-71 och tillverkades av Lockheed Martin. En föregångare till SR-71 var A-12 som gjorde sin första provflygning den 25 april 1962. Båda dessa flygplan hade ungefär samma form och storlek. De hade lång räckvidd, kunde komma upp i hastigheter över mach3 och flyga på hög höjd. Något annat som kunde flyga på hög höjd var rymdkapseln Friendship 7. I en sådan rymdkapsel skickades amerikanen John Glenn upp i rymden. Detta skedde samma år som flygplanet A-12 gjorde sin första provflygning. John Glenn ingick tillsammans med sex andra astronauter i Mercuryprojektet. Projektet inleddes i oktober 1958 och var USA’s första projekt för bemannade rymdflygningar. Fram till att projektet avslutades 1963 genomfördes sex stycken bemannade flygningar. NASA, den amerikanska rymdstyrelsen hade tre mål med projektet:
Skicka upp en människa i rymden och även gå in i omloppsbana runt jorden.
Undersöka människans möjligheter att fungera i rymden.
På ett säkert sett få ner både människa och farkost tillbaka till jorden.

När Mercuryprojektet avslutades 1963 hade alla mål blivit uppnådda. Nästa projekt att ta vid var Geminiprojektet, men det är en helt annan historia.

Förutom projekt för bemannade rymdflygningar som hade namnet Mercury, fanns det även ett bilmärke med samma namn. Under perioden som projektet för bemannade rymdflygningar pågick tillverkades det flera olika bilmodeller av bilmärket Mercury, bland annat en som hette Comet. Översätter man ordet comet till svenska blir det komet och gör man en sökning i nationalencyklopedin får man fram att en komet är en ”diffust lysande himlakropp som tillhör solsystemet”. Den Europeiska rymdstyrelsen sände 2004 upp en rymdsond vid namn Rosetta som har målet att på nära håll kunna studera och ta bilder på kometen 67P/Churyomov-Gerasimenko. År 2014 kommer rymdsonden gå in i omloppsbana runt kometen.

Tips på länkar:
Europeiska rymdstyrelsens (ESA) sidor om rymdsonden Rosetta:
engelska eller svenska

Dokumentär om Mercuryprojektet och astronauten John Glenn (engelska)
Lyssna på koltrastens sång och få mer information om fågeln. (svenska)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *