Internationell kampanj firar 20 år

Robert Muller, en veteran från Vietnamkriget reste 1991 till Kambodja för att stödja och hjälpa krigsveteraner. Han hade själv förlorat båda benen under kriget i Vietnam och han var grundare för ”Amerikanska stiftelsen för Vietnamveteraner”. Många av de krigsveteraner han träffade hade skadats av landminor. Det var under denna resa det stod klart för honom att av de som hade skadats av landminor var de flesta civila och inte militärer. Efter hemkomsten till USA undersökte han möjligheterna till att skapa en internationell kampanj som skulle arbeta för ett förbud mot landminor i världen.

Idéen om att skapa en internationell kampanj fick snabbt ett starkt stöd och 1992 grundades och lanserades den ”internationella kampanjen för ett förbud av landminor” (ICBL) av Jody Williams med stöd av sex olika organisationer, Handicap International, Human Rights Watch, Mines Advisory Group, medico international, Physicians for Human Rights och Vietnam Veterans of America Foundation

Den ”Internationella Röda Korskommittén” (ICRC) gav 1995 sitt stöd till ICBL och dess arbete för att få ett förbud mot landminor i världen. Det var första gången som de öppet stödde en organisation eller ett politiskt mål.

År 1997 fick ICBL stor uppmärksamhet då 122 länder skrev under ett fördrag om att förbjuda landminor. Samma år tilldelades Jody Williams Nobels fredspris som grundare och samordnare för ICBL. I mars 1999 började det undertecknade fördraget gälla och det firades världen över. Fördraget innebar ett förbud mot att använda, tillverka, lagra och sälja landminor.

Idag verkar ICBL i över 90 länder och har över 1400 organisationsmedlemmar.
Enligt FN dör mellan 15000 och 20000 människor varje år på grund av landminor och de flesta är barn, kvinnor och äldre. FN uppskattar att det finns över 110 miljoner landminor utlagda i över 70 länder runt om i världen. De påminner människor om pågående och tidigare konflikter. De används fortfarande som vapen i krig. Enligt Unicef blev Nepal 2011 det andra landet i Asien att få sina minfält röjda. Kina var det land som var först ut med att ha röjt sina minfält. En landmina beräknas kosta mellan 3 – 30 dollar och det kan jämföras med vad det kostar för att neutralisera en landmina. Detta uppskattas kosta mellan 300 – 1000 dollar.

Mines Advisory Group har tillsammans med MediaStorm filmat i Laos under 2011. Det resulterade i dokumentären ”Surviving the Peace” som handlar om hopp och förödelse. Den visar arbetet med att röja minfält och hur människor påverkas av att ha minfält nära sina hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *