Fotspår

Vi har nu gått in i en ny månad och det soliga och varma vädret för årstiden håller i sig. Nu behöver det inte komma mer snö utan nu ser man fram emot fler vårtecken och fler soliga och varma dagar. Sedan några veckor tillbaka råder det influensatider och nya toppnoteringar rapporteras i nyheterna i antalet personer som insjuknar.
Antalet inlägg på denna sida har minskat en del de senaste dagarna, mestadels på grund av förkylning och vad det innebär. Nu känner man att man börjar komma tillbaka och därmed kommer fler inlägg att skrivas.

Idag är det den tredje mars och några händelser som ägde rum denna dag ur ett historiskt perspektiv är,
Att nyhetsmagasinet Time gav ut sitt första nummer den tredje mars 1923.
Att den 3 mars 1931 blev ”The Star-Spangled Banner” USA:s nationalsång. Texten skrevs 1814 av Francis Scott Key. Före 1931 var det ”My Country ’Tis Of Thee” som var nationalsång för USA. Den är skriven av Samuel Francis Smith och melodin baseras på är den brittiska nationalsången ”God Save the Queen”. Kan också nämnas som intressant fakta att ”God Save the Queen” och ”The Star-Spangled Banner” är två nationalsånger där landets namn inte nämns i texten, vilket är ovanligt. Även i vår nationalsång ”Du gamla du fria” nämns inte landet.

Om vi blickar framåt, dock inte så lång utan till söndagen den fjärde mars. Då är det dags för Vasaloppet, världens största skidtävling med över 15000 personer anmälda och det är 9 mil långt. Det första Vasaloppet arrangerades 1922 och vanns av Ernst Alm. Skidloppet går mellan Sälen och Mora i Gustav Vasas fotspår.

”Gustav Vasas Dalarna”:

Reflektion:
Vilka fotspår går du i?

Film:
Det första Vasaloppet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *